Betania

Cartea bate filmul

Poate nu o data vi s-a pus intrebarea ce ati alege intre a citi o carte sau a vedea ecranizarea ei. Este o dilema pe care cei mai multi o rezolvam, alegand varianta cea mai simpla: daca avem mult timp liber la dispozitie citim, daca nu, preferam cele 2 ore unde ne este rezumata intreaga carte. Dar oare se pot înlocui  cuvintele cu imaginile care te lasă fără cuvinte? Când a apărut filmul, s-a prezis moartea literaturii? Există oare un învingător al acestui câmp de luptă?

Fara sa tinem partea iubitorilor de carti sau cinefililor, sa vedem totusi ce-are una si n-are cealalta. E drept, cartea nu-ti ofera mari delicii vizuale, insa-ti permite sa dai frau liber imaginatiei si sa pui piesele puzzle-ului in ce ordine vrei. Cu alte cuvinte lectura iti ofera o experienta imaginativa cu mai multe grade de libertate decat filmul. Cand citesti, tu esti “regizorul”, iti crezi singur universul in care se desfasoara actiunea, iti construiesti tu personajele etc…nu esti “prizonierul” viziunii artistice a regizorului care face filmul. In plus, exista si o estetica a cuvintelor si multi se declara fascinati de modul in care autorii aleg sa se joace cu limbajul. Intr-adevar, e greu sa nu recunoastem ca un film atinge mai greu complexitatea unei carti. Personaje, intrigi, povesti care se intrepatrund, planuri paralele sunt mai usor de manevrat intr-o carte, unde cititorul isi contruieste in minte o imagine de ansamblu, fara a fi constrans vizual.

Pe de alta parte, filmul are marele avantaj de a transmite imediat un mesaj puternic. Metamorfoza dintre vizual si textual, pusa intr-o poveste de impact, are darul sa te tina lipit de ecran, muscandu-ti pumnii, transpus in realitatea peliculei. Filmul alege elementele cartii care i se par capabile sa sutina, fara complicatii inutile, povestea si are un farmec ce e greu de combatut, chiar si cand vorbim cu cititorii pasionati. Din pacate, in film povestea trebuie sa fie ceva mai simpla. Spectatorul ameteste daca in cele doua ore petrecute in fata ecranului cunoaste brusc 100 de personaje, impartite pe cateva planuri ale actiunii, cu bucle in timp si, cireasa de pe tort, ceva proiectii interioare si introspectii. Totusi, in carti lucrul acesta e posibil, cititorul, mai ales daca e unul pasionat, lasa cartea deoparte cateva minute, se gandeste, se mai intoarce cateva pagini pana lucrurile se clarifica. Iar un alt aspect, remarcat de scriitorul si regizorul Dan Chişu este că: „De când a apărut cinema-ul 3D nu te mai bucuri de poveste, te bucuri de efecte.”

In concluzie care sunt avantajele si dezavantajele ecranizarii unor carti? Dezavantajele sunt in mod deosebit axate pe partea de educatie. De sute de ani, cartile au stat la baza dezvoltarii imaginatiei si vocabularului oamenilor. Acestea ne dezvolta cultura generala, stimuleaza cultivarea sentimentelor, imaginatia si iubirea pentru arta, lasand cititorul sa dea viata evenimentelor si personajelor din acea carte. Altfel spus, cartile au rolul de a ne educa mintea si spiritul. Avantajele? Pentru unii timpul si banii pe care ii castigam vazand filmul, cat si comoditatea pe care ne-o ofera, care din nefericire nu mi se mai pare un avantaj.

In ceea ce ma priveste, prefer cartile, intrucat pasajele care mi se par importante si de mare finete in carte sunt prezentate succint sau chiar deloc pe parcursul filmului. O carte citita care mi-a placut foarte mult, dar a carei ecranizare m-a dezamagit a fost Quo vadis. Incercati si voi!