Betania

Despre Craciun

Majoritatea oamenilor de astazi sarbatoresc Craciunul nu datorita  nasterii lui Isus Hristos, ci pentru ca este o traditie populara si parte a culturii zilelor noastre.

Sunt multe traditii nescripturale care au denaturat povestirea nasterii minunatului nostru Salvator. De exemplu, pentru multi oameni aceasta sarbatoare inseamna taierea porcului, mersul cu colindul, distractii, cadouri sau impodobirea bradului. Poate cea mai rea parte a Craciunului este ca mii de parinti isi vor invata copii minciuna cu Mos Craciun.

Copiilor li se spune ca Mos Craciun locuieste la Polul Nord si, o data pe an, in fiecare an, el isi umple sacul cu jucarii pentru baietii si fetitele care au fost cuminti de-a lungul intregului an. Daca ei au fost buni, el ii va recompensa dandu-le jucarii in ajunul Craciunului; iar daca au fost rai, el nu va trece pe la ei. Nu e de mirare ca de multe ori cand copiii cresc si invata adevarul, ei se intreaba daca nu cumva si Cristos este tot un mit. Biblia spune in Coloseni 3:9 „Nu va mintiti unii pe altii…” La fel ne este poruncit in Efeseni 4:25 „De aceea, lasati-va de minciuna: ,Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul…’’

Iar despre Mos Craciun, spune legenda, ca ar fi fost un cioban bogat si rau, care n-a primit-o pe Maria in casa, ci a trimis-o sa nasca in grajdul vitelor. La urma s-ar fi cait, devenind un …sfant. Cum s-a ajuns, insa, ca omul acesta sa monopolizeze Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului si ea sa fie numita chiar cu numele sau la noi, nu se stie exact, dar este cu atat mai trist. Totul se invarte in jurul acestui mos: de la costume, cadouri, brazi impodobiti, pana la colinde si serbari. Oameni deghizati in Mos Craciun ne invadeaza (fie prin intermediul ecranului sau al reclamelor stradale), ochii copiilor stralucesc la vederea lor in asteptarea cadourilor.

Din pacate chiar si unii dintre cei credinciosi au fost prinsi de farmecul acestui Mos, de modul acesta de a sarbatori, fara sa stie (oare?) ca au fost adaugate multe obiceiuri acestei sarbatori printre care si cea cu Mosul. Dumnezeu insa, ne avertizeaza: Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu si slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor (Isaia 42:8).

Va spune cineva, poate , ca prin cuvintele de mai sus, am stricat farmecul sarbatorii de Craciun. Eu as spune ca bucuria sarbatorii noastre trebuie sa fie Domnul Isus – Emanuel, si nu mosul, Copilul minunat, care chiar si in iesle este Dumenzeu si pe care trebuiea sa-l avem in vietile noastre.