Betania

Cand banul schimba istoria

Zilele trecute, impreuna cu cativa colegi, am avut ocazia sa vizitam Roma pentru cateva zile. Ne-am gandit ca vom putea vizita cu aceasta ocazie nu numai bisericile din diaspora, ci si cateva dintre monumentele istorice.

Astfel ca in prima zi am reusit sa vizitam Vaticanul, Colosseo, Inchisoarea lui Pavel, ruinele din preajma palatului lui Nero, Fontana di Trevi.

A doua zi cu cei ramasi am reusit sa ajungem la catacombe. Aici prin intermediul unui CD ni s-a spus ca o catacomba este in mod obisnuit un labirint de galerii subterane, adesea sapate pe mai multe niveluri ce duc la cate o serie de incaperi. Asemenea locuri de inmormantare au fost gasite si in alte parti ale Italiei, precum si in Asia Mica, Egipt si Malta.

Insa termenul “catacombe” a devenit practic sinonim cu cimitirele crestine din Roma, care sunt cele mai vestite si mai mari dintre toate. Cele mai vechi dateaza din secolul al II-lea d.Hr. si sunt situate in principal langa vechile drumuri ce porneau din oras, caci legea romana interzicea inmormantarile intre zidurile cetatii. Cu alte cuvinte aceste catacombe pentru care se incaseaza zilnic sume fabuloase de euro nu au fost decat locul unde primi crestini doar isi ingropau mortii. Nici gand ca aici se adunau in ascuns din cauza persecutiei.

Dar…cum a fost la inceput istoria? Ce-ar povesti aceste catacombe fara interventia banului? Ne-ar spune probabil ca au fost mai mult decat niste morminte. Ne-ar spune ca in ele crestini se adaposteau pentru a se ruga si chiar pentru a lua Masa Domnului. De exemplu in catacomba Priscillei se găseşte Capella greca. Pe lângă celelalte descoperiri importante care s-au găsit aici, una dintre cea mai importante este scena Fractio panis. Aceasta a fost găsită deasupra feţei arcului. Aici există şi un altar unde se găseşte un mormânt zidit pe care îl acoperea o piatră deasupra căreia se săvârşea Sfânta Euharistie. Putem deduce din aceste dovezi, că, cel puţin, uneori, se făcea acolo Sfânta Euharistie. Scena prezintă momentul din Sfânta Liturghie al frângerii pâinii euharistice.

Deci au fost catacombele doar un cimitir??? Atunci cand intervine banul, raspunsul poate fi da. Ca sa nu superi vizitatorul care aduce venituri si ca sa mai vina si alta data (eventual cu prietenii) poti spune ca da.

Si atunci, nu pot decat sa ma intreb, oare banul  poate schimba si istoria noastra? Oare pentru a nu pierde o suma frumusica, de cate ori si noi suntem gata sa tacem, sa mai renuntam la  principile noastre si sa nu mai insistam atat cu istoria noastra de crestini! Dar oare se merita?! Domnul Isus ne spune  “Ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, (toti banii din lume) daca si-ar pierde sufletul?”

Ce motiveaza alegerile importante din viata noastra? Locul in care traim, profesia, partenerul de viata, le alegem in functie de ce beneficii materiale aduc, sau pastram in mintea noastra, in mod persistent, dorinta  de a trai in voia lui Dumnezeu?

Haideti sa nu lasam ca banul sa ne schimbe istoria personala! Pentru ca istoria vietii noastre depinde numai de noi.

Contact

Str. Stejarului Nr 28 A, Fagaras, Brasov

45.841114,24.966624

Contact