Betania

Pastele intre tradiție și realitate! – Postul

Potrivit vechilor legende se spune ca Tamuz a fost ucis de un mistreț pe când avea patruzeci de ani. Hislop subliniază faptul ca patruzeci de zile – câte o zi pentru fiecare an în care a trăit Tamuz pe pământ – erau puse deoparte pentru a-l plânge pe Tamuz.

In vremurile străvechi, aceste patruzeci de zile erau ținute cu plâns, post si auto-pedepsire – pentru a-i câștiga din nou favoarea – , asa încât el sa iasă din lumea subterana sa facă sa înceapă primavara. Aceasta practica n-a fost cunoscuta numai in Babilon, ci și printre fenicieni, egipteni, mexicani, și, pentru o vreme, chiar printre israeliți. Printre păgâni, spune Hislop, acest post al Pastelui pare sa fi fost o condiție indispensabila marii sărbători anuale pentru comemorarea morții și învierii lui Tamuz.

Dupa ce biserica a adoptat alte credințe legate de sărbătoarea primăverii, n-a mai fost decât un singur pas pana la adoptarea și a vechiului post ce precede sărbătoarea.

The Catholic Encyclopedia subliniază foarte onest faptul ca scriitorii din secolul 4 erau înclinați sa descrie multe practici (de ex. postul de patruzeci de zile) ca fiind instituite de apostoli, care cu siguranța ca n-aveau nimic în ele care sa pretindă a fi privite în felul acesta.

Doar în secolul 6 a poruncit papa în mod oficial tinerea postului Pastelui, numindu-l post sacru, în timpul căruia oamenii trebuiau sa se abțină de la carne si de la alte câteva mâncăruri.

Acum, multi se gândesc, ca dacă un trib păgân a a ținut patruzeci de zile in onoarea unui zeu păgân, de ce nu am face si noi la fel în onoarea lui Hristos? Pentru simplul fapt ca El nu ne-a spus sa facem acest lucru în Cuvântul Sau, în Sfânta Scriptura!

Contact

Str. Stejarului Nr 28 A, Fagaras, Brasov

45.841114,24.966624

Contact